Blogiarkisto

lauantai 21. syyskuuta 2013

Omenasose ilman sokeria                                                   Raikas sokeriton omenasose

Meillä on jo muutaman vuoden ajan tehty kotona itse oman pihan omenoista sokeritonta omenasosetta. Sen tekeminen on nopeaa ja kerralla voi siis tehdä useita purnukallisia sosetta. Mehustin on soseen tekemisessä ihan ehdoton ja käsin pyöritettävä soseutin tietysti. Omenoiden määrä riippuu tietty mehustimen koosta. Oheistuotteena tulee aina pari litraa herkullista omenamehua, jonka pystyy halutessaan vaikka pakastamaan.

Aloitetaan omenoiden pesemisestä huolellisesti.  Meillä ei kuorita omenia, ainoastaan poistetaan siemenkota sekä huonot kohdat. Omenalohkojalla saa näppärästi kerralla siemenkodat pois ja omenat lohkoiksi. Sen jälkeen omenalohkot ladotaan mehustimen höyryosaan, niin että se on ihan ääriään myöten täynnä ( kansi pitää tietysti saada kiinni). Kattilaosaan vettä ja sitten kiehumaan. Runsaan puolen tunnin keittelyn jälkeen omenat ovat pehmenneet ja mehua on muodostunut mukavasti. Mehu on valmista pullotettavaksi esimerkiksi pakastepulloihin.
Pehmenneet omenat ladotaan soseuttimeen (soseutin esim. kattilan päällä) ja veivataan kunnes koko omenamäärä on soseutettu. Lopuksi sose makeutetaan Hermesetas-makeutusnesteellä. Ja sitten purkittamaan! Sose ei säily jääkaapissa kovin pitkään, joten kannattaa laittaa pikkupurkkeihin. Meillä laitetaan yleensä pakasterasioihin ja suoraan pakastimeen, kunhan sose on ensin kunnolla jäähtynyt.