Blogiarkisto

torstai 29. heinäkuuta 2021

Rapujuhlat

 Vietimme rapujuhlia mukavan kesäisenä viime perjantain iltana. Juhlat olivat poikkeuksellisesti ns.katkarapujuhlat, koska suurin osa osallistujista piti niistä enemmän kuin tavallisista ravuista. Teimme alkupalaksi Katkarapuskageneita (joita ei valitettavasti huomattu kuvata, siksi en laita reseptiäkään), pääruuaksi Katkarapurisottoa sekä grillattuja Jättikatkaravunpyrstöjä. Jälkiruokana olikin Marjaisa Britakakku.

Teimme Katkarapurisottoa varmaan lähes kaksinkertaisen annoksen, koska syöjiä oli kuusi. Hyvin se tuntuikin maistuvan kaikille. Herneet jätimme pois, ei oikein ollut herneiden ystäviä.

 Taisimme tehdä vartaitakin kaksinkertaisen määrän. Korealainen Gochujang-chilitahna oli uusi tuttavuus, mutta todella hyvänmakuinen, ei liian tulistakaan. Se löytyy Aasialaisten tuotteiden hyllystä ja on voipaketin kokoinen punainen paketti, suosittelen kokeilemaan.

Ruokajuomana aterialla oli kylmä valkoviini, jäävesi sekä halutessa alkujuomana pakastekylmää Finlandia vodkaa minipullossa.



                                                Katkarapurisotto (5 ann.)

3 rkl voita

2 valkosipulinkynttä puristettuna

3 dl risottoriisiä

8 dl vettä ja luomu Reformi kasvisliemijauhetta(/kalalientä)

2 rkl sitruunamehua

1/2 tl sitruunapippuria

1 prk Creme Fraichea

1 pussi (180 g)katkarapuja

(1 pussi 200 g  herneitä)

suolaa, mustapippuria

Päälle: 

Parmesaania raastettuna

Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli. Kaada riisi kattilaan ja sekoittele kunnes riisi on kuultavaa.

Lisää joukkoon kasvislientä pienissä erissä kypsennyksen aikan, kunnes liemi on lisätty ja riisi on pehmeää (mutta pieni purutuntuma jäljellä). Anna kiehua miedolla lämmöllä yht.15-20 min. 

Mausta sitruunamehulla ja -pippurilla.Lisää joukkoon creme fraiche. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää lopuksi sulatetut katkaravut ja kuumenna nopeasti, etteivät ne sitkisty.

Risoton päälle vielä Parmesan juustoraastetta/-lastuja.


                                   Korealaiset jättikatkarapuvartaat (4 ann.)


400 g kuorettomia jättikatkarapuja

Marinadi:
3/4 dl soijaa
3 rkl hunajaa
3 valkosipulinkynttä puristettuna
2 rkl korealaista Gochujang-chilitahnaa (löytyy Aasialaisten tuotteiden hyllystä)
1 rkl seesaminsiemenöljyä
3/4 dl limetin mehua

Sulata ravut ja pyyhi kuiviksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kääntele katkaravut marinadissa.
Anna maustua 15 minuuttia.
Pujota katkaravut puisiin (vedessä liotettuihin) vartaisiin ja voitele ne öljyllä. Grillaa vartaita välillä käännellen 1-2 min /puoli.



                                    Marjaisa Britakakku (gluteeniton, laktoositon) 10 ann.

Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vaaleaa glut.jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl (kaura)maitoa

Marenki:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Täyte:
4 dl vispikermaa (laktoositonta)
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
400 g valmista Valion maustettua mansikkarahkaa
Tuoreita mustikoita ja puutarhavadelmia reilusti

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita glut.jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle.
Vatkaa valkuiaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen jatkaen vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää.
Levitä marenki taikinan päälle. paista 175 asteessa 20-25 min, kunnes marengin pinta on vaaleanruskea.
Anna torttulevyn jäähtyä ja leikkaa se terävällä veitsellä puoliksi. Irrota paistopaperi.
Nosta torttulevy tarjoiluastiaan. Levitä täyte levylle ja ripottele tuoreita mustikoita ja puutarhavadelmia päälle.
Nosta toinen torttulevy päälle. Levitä senkin päälle täytettä sekä tuoreita marjoja.

                                    Nautitaan vielä näistä ihanista, valoisista kesäilloista ja 

                                        herkutellaan  :)