Blogiarkisto

torstai 20. helmikuuta 2014

Gluteenittomat laskiaispullat



Meillä otettiin jo varaslähtö laskiaisen viettoon näin loman kunniaksi. Virallinen laskiainen taitaa olla tänä vuonna vasta maaliskuussa, mutta eihän sitä niin kauaa jaksa odottaa. Teimme mökkireissulla luomuhernekeittoa Papuska-herneistä, vähän suolalla ja meiramilla maustettuna. Osa porukasta halusi keittoon myös Kivikylän lenkkimakkarapaloja ja sinappia, ei hassumpaa sekään. Keitto porisi pari tuntia levyllä ja tuntui kyllä siinä ajassa  kypsyvän.
Jälkiruokahan on aina se tärkein asia, joten aloitetaan siitä. Jälkiruokana meillä oli nopeatekoisia mantelijauhopohjaisia laskiaispullia, kermavaahdolla ja hillolla täytettynä. Resepti on alunperin Karppaus.infosta, mutta siinä ei ole tarkkoja määriä aineksista, joten aina pitää vähän itse soveltaa. Yleensä olen tehnyt taikinan kahdella kananmunalla, mutta nyt laitoin kolme ja tuli paljon kuohkeampaa. Mantelijauheen määrää saikin sitten lisätä jonkin verran, että taikinasta tuli edes vähän paksumpaa. Taikinan on oltava sen verran koossa pysyvää, ei leviävää, että siitä saa muodostettua kekoja uunipellille. Oikeaa määrää on vaikea sanoa, se kannattaa itse testailla. Luulisin, että löysähköstä taikinasta tulee kuohkeampia pullia.





                                                    Laskiaispullat (5 pullaa)

                                           3 kananmunaa
                                           1/2 tl  Hermesetas-makeutusnestettä
                                           n.3 dl mantelijauhetta
                                            1 tl leivinjauhetta
                                            1/2 tl kaardemummaa
                                            (muutama tippa vanilja-aromia)
                                            50 g voita sulatettuna
                         
                                             Täytteeeksi:
                                             2 dl kermaa vaahdotettuna
                                              muutama tippa makeutusnestettä
                                              St.Dalfours mansikka- tai vadelmahilloa


Vaahdota muna ja makeutusaine. Sekoita keskenään loput aineet ja lisää taikinaan. Lisää voisula.
Nostele lusikallla viiteen kekoon leivinpaperille uunipellille. Paista 225 asteessa, kunnes ovat kullanruskeita (ehkä 10 min.).


Ai niin, pitäähän hernekeitostakin olla kuva: