Blogiarkisto

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Siemenleipänen



Kun ravintosuositusten mukaankin sitä kuitua nyt pitää saada reilusti, niin  kyllä niitä kuidun lähteitä varmaan sitten pitää etsiä. Hetken haeskeltuani löysin  kuitupitoisen leipäsreseptin reseptikansioistani. Se on vanhasta Karppaaja- lehdestä tallennettu ja itse jonkin verran muokattu. Pidän tästä leipäsestä siksi, koska se rapeudeltaan muistuttaa lähes näkkileipää. Se on lähes tunnin uunissa miedolla lämmöllä, kuivuen näin ihanan rapsakaksi. Kokeiltu on, että leivinuunin lämmössäkin onnistuu mainiosti.
Muutaman kerran olen ottanut kasvissosekeittoa tehdessäni kasvisten keittoliemen (jossa siis kasvisliemijauhe mukana) talteen ja käyttänyt sitä leivän nesteenä. Tulee tosi hyvää, kun kasvisten maku ja kasvisliemessä oleva suola vielä maustavat leipää. Kasvislientähän voi pakastaakin, joten sitä voisi aina olla pakastimessa varalla.  Mutta vedellä ja ripauksella suolaa päästään myös maukkaaseen loppputulokseen.
Itse olen ihastunut auringonkukansiemeniin ja kurpitsansiemeniin, mutta kaikenlaisia siemeniä voi käyttää. Muutenkin jauhoja voi vaihdella maun mukaan; soijajauho, erilaiset hiutaleet, leseet, gluteenittomat jauhotkin käyvät.
Alkuperäisessä ohjeessa siemenleipää ehdoteltiin sillin ja kananmunan kaveriksi, ei varmaan hassumpaa sekään, mutta itse pidän tästä eniten aamupalaleipänä juuston ja kurkkuviipaleiden kera.







                                                     Siemenleipänen ( uunipellillinen)

                                                    1 dl tattarihiutaleita
                                                    1,5 dl auringonkukansiemeniä
                                                    1 dl kurpitsansiemeniä
                                                    1 dl sokerijuurikaskuitua (Fibrex)
                                                    3 tl psylliumjauhetta (Fiberhusk)
                                                    1 dl mantelijauhetta
                                                    1 dl oliiviöljyä
                                                    4-5 dl vettä/kasvisten keittolientä
                                                     0,5 tl suolaa

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Taikinan kuuluu olla tahmeaa. Anna seistä 10 minuuttia.
Nosta taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä pitsataikinan tavoin. Kasta kädet kylmään veteen, niin levitys onnistuu paremmin. Anna seistä jälleen 10 minuuttia.
Paista leipää 160-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Leipä on valmista kun se ruskistuu hieman reunoilta. Leikkaa paloiksi.