Blogiarkisto

torstai 5. elokuuta 2021

Herkullinen Kesäkurpitsakeitto

 Näin kesäkurpitsan satokautena, kun omastakin puutarhasta tulee satoa ihan mukavasti, niin tulee etsittyä koko ajan uusia reseptejä joka puolelta. Kävikin niin mukavasti, että sain kummitädiltäni ihanan Kesäkurpitsakeiton reseptin ihan sattumalta. Meillä ainakin sitä kesäkurpitsaa on tullut jo lisättyä kastikkeisiin, munakkaisiin, salaattiin ja vaikka mihin. Satoa on tullut mukavasti pikkuhiljaa, että on voinut käytellä sitä rauhassa. Ja on sitä vähän pystytty muillekin jakamaan.




Keiton kermainen maku oli mukava yllätys, toki se tulee pääasiassa Koskenlaskijan kautta, mutta kuitenkin.
Ajatuksena ensin oli, että onkohan se keitto kovin  hyvää ja maukasta. Sosekeittoihin lisättynä kun kesäkurpitsa ei kovin tuo lisämakua sinänsä. Mutta siis todella hyvän makuinen keitto kysessä.
Meillä ei yleensä alkukeittoja pahemmin harrastella, mutta sellaiseksikin tämä olisi erinomainen vaihtoehto.
Keittoon voi varmaan laittaa ihan oman halutun määrän kesäkurpitsaa, nehän ovat kovin erikoisiakin kooltaan. Ohjeessa 2 kesäkurpitsaa ja reseptin saajalta tuli vinkki, että noin puoli kiloa olisi hyvä määrä. Kokeilemalla sen itselle sopivan määrän sitten löytää.
Tämä keitto on nopea tehdä, kesäkurpitsahan kypsentyy aika nopsakkaasti. Ja soseutus sauvasekoittimella nyt ei kauaa aikaa vie.




                                                        Kesäkurpitsakeitto (4 hengelle)

2 kesäkurpitsaa (koverra ainakin isommista siemenosa pois)

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

n.8 dl vettä 

2 kasvisliemikuutiota/Luomu Reformi kasvisliemijauhetta (purkin ohjeen mukaan)

1 paketti Koskenlaskija Voimakasta

suolaa, pippuria

voita paistamiseen

(keiton päälle basilikaa silputtuna)


Suikaloi sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa voi ja kuullota sipulit.

Pilko kesäkurpitsat ja lisää ne kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi vähitellen.

Mausta pippurilla ja suolalla. Hauduta kunnes kesäkurpitsa on pehmeää.

Lisää pilkottu Koskenlaskija ja soseuta sauvasekoittimella.



                                                    Ihanaa sadonkorjuuaikaa !

torstai 29. heinäkuuta 2021

Rapujuhlat

 Vietimme rapujuhlia mukavan kesäisenä viime perjantain iltana. Juhlat olivat poikkeuksellisesti ns.katkarapujuhlat, koska suurin osa osallistujista piti niistä enemmän kuin tavallisista ravuista. Teimme alkupalaksi Katkarapuskageneita (joita ei valitettavasti huomattu kuvata, siksi en laita reseptiäkään), pääruuaksi Katkarapurisottoa sekä grillattuja Jättikatkaravunpyrstöjä. Jälkiruokana olikin Marjaisa Britakakku.

Teimme Katkarapurisottoa varmaan lähes kaksinkertaisen annoksen, koska syöjiä oli kuusi. Hyvin se tuntuikin maistuvan kaikille. Herneet jätimme pois, ei oikein ollut herneiden ystäviä.

 Taisimme tehdä vartaitakin kaksinkertaisen määrän. Korealainen Gochujang-chilitahna oli uusi tuttavuus, mutta todella hyvänmakuinen, ei liian tulistakaan. Se löytyy Aasialaisten tuotteiden hyllystä ja on voipaketin kokoinen punainen paketti, suosittelen kokeilemaan.

Ruokajuomana aterialla oli kylmä valkoviini, jäävesi sekä halutessa alkujuomana pakastekylmää Finlandia vodkaa minipullossa.



                                                Katkarapurisotto (5 ann.)

3 rkl voita

2 valkosipulinkynttä puristettuna

3 dl risottoriisiä

8 dl vettä ja luomu Reformi kasvisliemijauhetta(/kalalientä)

2 rkl sitruunamehua

1/2 tl sitruunapippuria

1 prk Creme Fraichea

1 pussi (180 g)katkarapuja

(1 pussi 200 g  herneitä)

suolaa, mustapippuria

Päälle: 

Parmesaania raastettuna

Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli. Kaada riisi kattilaan ja sekoittele kunnes riisi on kuultavaa.

Lisää joukkoon kasvislientä pienissä erissä kypsennyksen aikan, kunnes liemi on lisätty ja riisi on pehmeää (mutta pieni purutuntuma jäljellä). Anna kiehua miedolla lämmöllä yht.15-20 min. 

Mausta sitruunamehulla ja -pippurilla.Lisää joukkoon creme fraiche. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää lopuksi sulatetut katkaravut ja kuumenna nopeasti, etteivät ne sitkisty.

Risoton päälle vielä Parmesan juustoraastetta/-lastuja.


                                   Korealaiset jättikatkarapuvartaat (4 ann.)


400 g kuorettomia jättikatkarapuja

Marinadi:
3/4 dl soijaa
3 rkl hunajaa
3 valkosipulinkynttä puristettuna
2 rkl korealaista Gochujang-chilitahnaa (löytyy Aasialaisten tuotteiden hyllystä)
1 rkl seesaminsiemenöljyä
3/4 dl limetin mehua

Sulata ravut ja pyyhi kuiviksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kääntele katkaravut marinadissa.
Anna maustua 15 minuuttia.
Pujota katkaravut puisiin (vedessä liotettuihin) vartaisiin ja voitele ne öljyllä. Grillaa vartaita välillä käännellen 1-2 min /puoli.



                                    Marjaisa Britakakku (gluteeniton, laktoositon) 10 ann.

Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vaaleaa glut.jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl (kaura)maitoa

Marenki:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Täyte:
4 dl vispikermaa (laktoositonta)
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
400 g valmista Valion maustettua mansikkarahkaa
Tuoreita mustikoita ja puutarhavadelmia reilusti

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita glut.jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle.
Vatkaa valkuiaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen jatkaen vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää.
Levitä marenki taikinan päälle. paista 175 asteessa 20-25 min, kunnes marengin pinta on vaaleanruskea.
Anna torttulevyn jäähtyä ja leikkaa se terävällä veitsellä puoliksi. Irrota paistopaperi.
Nosta torttulevy tarjoiluastiaan. Levitä täyte levylle ja ripottele tuoreita mustikoita ja puutarhavadelmia päälle.
Nosta toinen torttulevy päälle. Levitä senkin päälle täytettä sekä tuoreita marjoja.

                                    Nautitaan vielä näistä ihanista, valoisista kesäilloista ja 

                                        herkutellaan  :) 





torstai 23. kesäkuuta 2016

Juhannuksen näkkileipä



Kokeilin tänään valmista gluteenitonta  Luminan siemennäkkärileivontaseosta näkkileivän tekoon. Se osoittautuikin  ihan hyväksi käytössä ja erittäin helppotekoiseksi. Se soveltuu esimerkiksi juhannuksen mökkireissulle erinomaisesti, pussi mukaan ja lisätään vain 4 dl keitettyä vettä ja 6 rkl öljyä. Pussillisella saa kaksi uunipellillistä eli se on hyvin riittoisaa.
Leipätaikinan levittäminen uunipellillä oli melko hankalaa, siihen tarvittiin avuksi toinen leivinpaperi. Pussin kyljessä oli selkeä ohje näkkileivän tekoon, halutessa vain yhden leivän tekokin onnistuu, pakkauksessa on ohjeet siihenkin.
Leivän päälle laitetaan ennen uunin laittamista sormisuolaa tms.makua antamaan, koska leipäseoksessa ei suolaa ole. Näkkileipä maistuu mukavasti maukkaalta, maissijauho ja erilaiset siemenet tekevät hyvää makua. Erityisesti voin kanssa erinomaista.
Uunissa leipää pidetään 175 asteessa 25-40 min/ kiertoilmauunissa 150 asteessa 30-40 min.
Kuva ei ole parhaasta päästä todellakaan, mutta maku sitäkin parempi. Erinomainen tuote kaikenkaikkiaan, suosittelen :)!




Hyvää ja rentouttavaa juhannusta kaikille !



sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Hyvää ystävänpäivää !



Ystävänpäivän aamun brunssille tein ihan ensimmäistä kertaa sydänsuklaita valmiista suklaasta.
Muottina käytin silikonisia  sydänsuklaamuotteja. Sen pakkauksen ohjeen mukaan sulatin sokeritonta tummaa suklaata n.125 g (suositus oli 100-150 g) mikrossa melko hitaasti pikkuhiljaa. Täytteet pyydettiin laittamaan muotin pohjalle ensin, käytin täytteenä kookoshiutaleita, kuivattuja mulperimarjoja, mantelirouhetta ja pähkinöitä. Sulatettu suklaa lusikoidaan täytteen päälle tasaisesti. Lopuksi sydänsuklaita jäähdytetään jääkaapissa vähintään tunnin ajan, jotta suklaat jähmettyvät.





Ainekset:
100-150 g sokeritonta suklaata 
kookoshiutaleita
kuivattuja mulperimarjoja
pähkinöitä
mantelirouhetta


Tykkäsin kyllä, että silikoninen sydänmuotti toimi tosi hyvin. Suklaa irtosi mainiosti muotista ja sydämistä tuli kauniita. Ehkä seuraavalla kerralla laittaisin ensin vähän suklaata muotin pohjalle ja vasta sitten täytteen ja lopuksi taas sulaa suklaata. Näin täytteen saisi kokonaan piilotettua suklaan sisään. No, eihän se tietty haittaa vaikka täytteet näkyisivätkin hieman, on sitten helpompi valita, minkä ottaa...

Hyvää ystävänpäivää !





torstai 28. tammikuuta 2016

DIY


Olen jo pitkään halunnut uudistaa keittiömme pientä hyllystöä, jonka pinta on ollut lakattua puupintaa. Viime viikolla sitten sain siklillä hiottua lakkaa vähän pois ja sain miehen vielä hiomakonetta käyttelemään, niin lähti loputkin lakat. En halunnut ihan koko kaappia alkaa hiomaan, valkoinen maalipinta oli mielestäni ihan siisti. Olisikin pitänyt ottaa ennen ja jälkeen kuva, niin se kaamea virttynyt puupinta olisi näkynyt. Nyt tilalla on kaunis mattapintainen valkoinen Osmo Colorin puuvaha. Vedin sen hiottuun ja hyvin puhdistettuun pintaan vain kertaalleen. Minusta pinnasta tuli mukavan vanhan oloinen näin, en halunnutkaan täysin tasaista maalipintaa. Puuvaha oli aika yksinkertainen käytellä, näin vähänmaalanneellekin sopiva tuote.  Sitä voi kyllä suositella kaikkiin kodin huonekalupintoihin, jollei kiiltävä maalipinta oikein innosta. 



                                              Tässä lopputulos, nyt uusia maalausprojekteja etsimään ....



tiistai 8. joulukuuta 2015

Mangoraakakakku



Näin juhlapyhien aikoihin kaipaa usein jotain näyttävää tarjottavaa kahvipöytään. Löysin tähän tarkoitukseen erinomaisen reseptin ruoka.fi sivustolta. Tämä kakku oli siellä nimeltään helppo raakakakku-mangojuustokakku, minusta ihan nimensä mukainen, melko nopsasti tehtävä kakku. Se sopii myös allergisille, koska on maidoton, gluteeniton ja makeutuksena vain rusinat ja agavesiirappi. Tein oman kakkuni mahdollisimman vähäisellä makeutuksella ja laitoin pohjaan rusinoita vain 0,5 dl ja täytteeseen 4 rkl  agavesiirappia. Tämä oli jo ihan riittävän makeaa ainakin meidän perheen mielestä.





                                                          Pohja:
                                                          2,5 dl kuorimattomia manteleita
                                                          1dl cashew-pähkinöitä
                                                          2 rkl agavesiirappia (tai hunajaa)
                                                          1 dl rusinoita
                                                          ripaus suolaa
                                                          2 rkl sulatettua kookosöljyä

                                                            Täyte:
                                                            3,8 dl cashewpähkinöitä (liotettuna)
                                                            300 g pakastettuja mangokuutioita
                                                             5 rkl agavesiirappia
                                                             0,3 tl suolaa
                                                             1 tl jauhettua luonnon vaniljaa
                                                             0,5-1 sitruunan mehu
                                                             2 tl raastettua sitruunan kuorta
                                                             8 rkl kookosöljyä sulatettuna
                                                              1 rkl lucumajauhetta

                                                               Kuorrutus:
                                                              300 g pakastettuja mangokuutioita sulatettuna
                                                               2 tl sitruunan mehua
                                                               2 rkl psylliumia ( Urtekram)


Tee ensin pohja: jauha mantelit ja cashewit karkeaksi rouheeksi esim.monitoimikoneella. Lisää loput aineet ja sekoita. Rusinat saavat jäädä karkeammaksi rouheeksi. Painele taikina irtopohjavuuan (halk.25 cm) pohjalle tiiviiksi kerrokseksi. Siirrä jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte: soseuta tehosekoittimella siivilöidyt ja huuhdellut pähkinät ja sulatetut mangokuutiot kuohkeaksi kermaksi. Yhdistä agavesiirappi, suola, vanilja, sitruunanmehu ja raastettu kuori sekä lucuma ja jatka sekoittamista. Lisää lopuksi sulatettu kookosöljy ja anna tehosekoittimen käydä jonkin aikaa, kunnes saat kuohkean ja sileän seoksen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta tai sitruunanmehua. Kaada täyte kakkuvuokaan pohjataikinan päälle ja siirrä pakastimeen n.1/2 tunniksi. Valmista sillä aikaa kuorrutuksen mangosose.

Kuorrutus:
Tehosekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Levitä jähmettyneen täytteen päälle ja siirrä kakku vielä pariksi tunniksi jääkaappiin. Koristele raakakakku vielä ennen tarjoilua esim.ananaskirsikoilla tai säilykemangoviipaleilla.



maanantai 28. syyskuuta 2015

Omenapiirakka




Omenapiirakka tuo ihania, herkullisia, syksyn  makuja kahvipöytään tullessaan. Nythän on parasta aikaa omenoiden suhteen, kotimaisia omenia on joka puolella saatavilla.
Tämä omenapiiras on gluteeniton, sokeriton ja lähes maidoton (voin pystyy korvaamaan jollain muulla rasvalla). Makeutuksena voi käyttää steviaa tai hermesetasta, jälkimmäistä noin 1 dl jauheena. Meillä piirasta herkuteltiin Ingmanin sokerittoman vanilja-vadelmajäätelön kanssa, mutta toki vaniljakastike tai kermavaahtokin sopii kaveriksi.




                                                               Omenapiirakka

                                                                4 kananmunaa
                                                                1 dl steviajauhetta ja 10 tippaa steviavaniljatippoja
                                                                2 dl mantelijauhetta
                                                                1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
                                                                3 tl leivinjauhetta
                                                                100 g sulatettua voita
                                                             
                                                                 Päälle:
                                                                muutama kotimainen omena kuorittuna ja viipaloituna
                                                                kanelia
                                                               (makeutusta)

Vatkaa kananmunat ja makeutusaine vaahdoksi. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja viimeiseksi sulatettu voi. Sekoita.
Kaada taikina öljyttyyn piirakkavuokaan ja asettele omenaviipaleet piiraan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa n.25 min.