torstai 1. toukokuuta 2014

Sokerittomat, Maidottomat ja Viljattomat Vappudonitsit


Munkkien tai donitsien tekeminen mantelijauhotaikinasta on aina tuntunut melko hankalalta väkerrykseltä. On tullut kokeiltua kookosrasvassa paistamistakin ja jonkunlaisia pallukoita on saatu aikaan. Donitsien koossapysyminen on ollut hyvin vaihtelevaa, kun hiivaakaan en yleensä ole käyttänyt. Mutta ostettuani Iloleipurin donitsivuuan muutama vuosi sitten huomasin, että voi se donitsien teko olla helppoakin. Vuokaan mahtuu kuusi donitsia ja on tosi mukava kun voi paistaa uunissa. Rasvan määrä jää varmasti vähäisemmäksi, kun ei donitseja tarvitse upottaa rasvaan.
Alkuperäinen ohjeeni on karppaus.infon sivustolta laskiaispullien nimellä. Siitä olen vielä vaihtanut kerman kookosmaidoksi ja lisännyt makeutusnestettä. "Sokerointiin" olen kokeillut jauhemaista Steviaa ja Xylitolia (pöytämakeuttaja). Niistä Stevia tuo oman makunsa voimakkaasti esiin ja selkeästi Xylitoli oli meillä suosikki.




                                                                          Vappudonitsit (8 kpl)
                                                          3 kananmunaa
                                                          0,5 dl voisulaa tai juoksevaa margariinia
                                                          1 dl kookosmaitoa (Santa Maria Extra Creamy Coconut Milk)
                                                          2 dl mantelijauhoja
                                                           2 rkl fiber huskia
                                                           1 tl kardemummaa
                                                           2 tl leivinjauhetta
                                                           1 tl Hermesetas-makeutusnestettä

                                                            Donitsivuuan voiteluun:
                                                            öljyä tms.

                                                            "Sokerointiin":
                                                             Xylitolia (pöytämakeuttaja)

Sekoita kananmunat, kookosmaito, makeutusneste ja voisula. Sekoita samoin mantelijauhe, fiber husk, kardemumma ja leivinjauhe. Sekoita kaikki aineet sekaisin keskenään ja anna taikinan levätä 10-15 min. Voitele donitsivuoka öljyllä.Laita taikina kuuteen donitsivuokaan ja paista 175 asteessa n. 20 min.(Taikinaa on vielä kahteen donitsiin , ne voi paistaa lopuksi.)

                                                     


                                                            Hyvää Vappua Kaikille!