maanantai 19. elokuuta 2013

Omenapiiras vaniljakastikkeen kera



Sunnuntai-iltapäiväksi piti saada jotain herkullista kahvipöytään ja pakastinkin näytti hyvin tyhjältä...Niinpä päätin leipoa ensimmäisistä valkeakuulaistamme omenapiiraan. Hieman haikeissa, mutta myös innostuneissa  tunnelmissa piirasta sitten söimme, vanhempi tytär kun lähti opiskelemaan toiselle paikkakunnalle maanantaista alkaen. Jospa äidin tekemä omenapiiras antaisi lisäenergiaa uusiin haasteisiin :).
Vaniljakastiketta kokeilin ensimmäistä kertaa tällä ohjeella (ohje on vanhasta keittokirjasta sokerittomaksi muutettuna), mutta yllättävän hyvää siitäkin tuli. Vaniljakastikehan sopisi vaikka marjojen kanssa ihanaksi jälkiruuaksi.


                                                       Omenapiiras
                               100 g voita (vähäsuolaista)
                               1 kananmuna
                               1 dl mantelijauhoa
                               0,5 dl kookosjauhoa
                               1 rkl Fiberhuskia/psylliumia
                               1 tl leivinjauhetta
                               2 tl Hermesetas-nestettä
                               pieni tilkka vanilja-aromia (Dr.Oetker)
                               lusikankärjellinen vaniljajauhetta(Urtekram)
                               tilkka kermaa/maitoa

                               Päälle:
                               omenaviipaleita
                               kanelia
                               ripaus makeutusjauhetta

Vatkaa pehmennyt voi ja kananmuna sekaisin. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne voiseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää tarvittaessa tilkka kermaa, jotta taikina on helpompi levittää vuokaaan. Laita taikina pyöreän voidellun lasivuuan pohjalle.
Levitä omenaviipaleet taikinan päälle, ripottele kanelia ja makeutusjauhetta omenoiden pinnalle. Paista 175 asteessa n.25 min.


                                                Vaniljakastike
                               0,5 l maitoa
                               1 kananmuna
                               3 rkl Karppisokeria (tai muuta makeutusjauhetta)
                               3/4 rkl maissijauhoa (Maizena)
                               tilkka vanilja-aromia
                               lusikankärjellinen vaniljajauhetta

Maissijauhot, maito, muna, vanilja-aromi ja karppisokeri sekoitetaan kylminä kattilassa. Kattila nostetaan liedelle ja keitos kuumennetaan hyvin sekoittaen kiehuvaksi. Haudutetaan 3 minuuttia hyvin sekoittaen. Lisätään lopuksi vaniljajauhe.
                             


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti