Blogiarkisto

torstai 16. tammikuuta 2014

Tammikuiset herkulliset liharuukut




Pakkasten paukkuessa tekee mieli tehdä leivinuunissa jotain uuniruokaa. Meillä on sellainen leivinuuni, jota ei tarvitse erikseen lämmittää, vaan aina takkaakin lämmitettäessä se on käyttövalmiina. Viikonloppuna sitten teimme liharuukkuja pitkästä aikaa. Olemme saaneet lahjaksi pienet ruukut joskus vuosia sitten, yhden hengen annoksiin sopivat. Toki tätä uuniruokaa voi tehdä isossa uunivuuassakin ihan yhtä hyvin.
 Ruukut ovat siitä mukavia tehdä, että niihin voi laittaa periaatteessa mitä vaan, mitä jääkaapista löytyy. Tähänkin ruokaan voi vaihdella kasviksia ihan maun mukaan, herkkusienetkin sopisivat hyvin mukaan. Meillä on aiemmin tehty  ainakin katkarapu-, kana-, herkkusieni-ja kalkkunaruukkuja, jokaista vähän eri reseptillä.
Pidimme ruukkuja leivinuunissa reilu pari tuntia, ehkä vähän liiankin pitkään. Vähän lyhyempikin aika saattaisi riittää, pinta tummui ehkä liikaa. Toisaalta lihahan vaatii aina pitkän kypsennysajan miedolla lämmöllä.






                                                             Lihaisat uuniruukut (4 heng.)

                                       n.1/2 kg naudan sisäpaistia
                                       1 purjo
                                       1 kesäkurpitsa
                                       6 valkosipulinkynttä
                                       2 sipulia
                                          voita
                                       1 prk ruokakermaa (2 dl)
                                          soijakastiketta
                                        1 tl suolaa
                                          mausteita: basilikaa, timjamia,chilijauhetta, paprikajauhetta
                                          Emmental-juustoraastetta

Viipaloi purjo ja pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit voissa paistinpannulla. Laita kuullotetut sipulit kulhoon. Kuutioi kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Lisää kesäkurpitsat sipulien seuraksi kulhoon ja sekoita. Mausta soijakastikkeeella. Kuutioi naudan sisäpaisti ja ruskista voissa paistinpannulla. Mausta suolalla, paprikajauheella ja chilijauheella. Kaada lihat lihanesteineen vihannesten joukkoon. Laita joukkoon basilikaa ja timjamia. Lusikoi liha-kasvissekoitusta ruukkuihin, jokaiseen yhtä paljon. Kaada päälle ruokakermaa, yhdestä purkista riittää jaettuna neljään ruukkuun.Ripottele ruukkujen pinnalle juustoraastetta. Paista leivinuunissa n.150 astetta 2 tuntia ( tai tavallisessa uunissa).
                                       
                                       


2 kommenttia: