Blogiarkisto

torstai 20. helmikuuta 2014

Gluteenittomat laskiaispullat



Meillä otettiin jo varaslähtö laskiaisen viettoon näin loman kunniaksi. Virallinen laskiainen taitaa olla tänä vuonna vasta maaliskuussa, mutta eihän sitä niin kauaa jaksa odottaa. Teimme mökkireissulla luomuhernekeittoa Papuska-herneistä, vähän suolalla ja meiramilla maustettuna. Osa porukasta halusi keittoon myös Kivikylän lenkkimakkarapaloja ja sinappia, ei hassumpaa sekään. Keitto porisi pari tuntia levyllä ja tuntui kyllä siinä ajassa  kypsyvän.
Jälkiruokahan on aina se tärkein asia, joten aloitetaan siitä. Jälkiruokana meillä oli nopeatekoisia mantelijauhopohjaisia laskiaispullia, kermavaahdolla ja hillolla täytettynä. Resepti on alunperin Karppaus.infosta, mutta siinä ei ole tarkkoja määriä aineksista, joten aina pitää vähän itse soveltaa. Yleensä olen tehnyt taikinan kahdella kananmunalla, mutta nyt laitoin kolme ja tuli paljon kuohkeampaa. Mantelijauheen määrää saikin sitten lisätä jonkin verran, että taikinasta tuli edes vähän paksumpaa. Taikinan on oltava sen verran koossa pysyvää, ei leviävää, että siitä saa muodostettua kekoja uunipellille. Oikeaa määrää on vaikea sanoa, se kannattaa itse testailla. Luulisin, että löysähköstä taikinasta tulee kuohkeampia pullia.





                                                    Laskiaispullat (5 pullaa)

                                           3 kananmunaa
                                           1/2 tl  Hermesetas-makeutusnestettä
                                           n.3 dl mantelijauhetta
                                            1 tl leivinjauhetta
                                            1/2 tl kaardemummaa
                                            (muutama tippa vanilja-aromia)
                                            50 g voita sulatettuna
                         
                                             Täytteeeksi:
                                             2 dl kermaa vaahdotettuna
                                              muutama tippa makeutusnestettä
                                              St.Dalfours mansikka- tai vadelmahilloa


Vaahdota muna ja makeutusaine. Sekoita keskenään loput aineet ja lisää taikinaan. Lisää voisula.
Nostele lusikallla viiteen kekoon leivinpaperille uunipellille. Paista 225 asteessa, kunnes ovat kullanruskeita (ehkä 10 min.).


Ai niin, pitäähän hernekeitostakin olla kuva:



                                         
                                   



keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Vähähiilihydraattiset Runebergin tortut




Niinhän se taisi olla, että jo 1850-luvulla Fredrika Runeberg kehitteli tämän ihanan leivonnaisen miehensä Johan Ludvig Runebergin iloksi. Ja vieläpä niistä aineksista mitä kaapissa silloin sattui olemaan, keksinmuruista, manteleista ja sen sellaisista. Fredrika ei tainnut silloin arvata, että hänen reseptinsä suosio jatkuisi ihan nykypäivään, 2000-luvulle asti.
Tämä runebergintortturesepti on meillä jo useana vuonna ollut käytössä, alunperin karppaus.infosta otettu.
Se on vähähiilihydraattinen, gluteeniton ja makeutusaineella makeutettu. Piparkakkumauste tuo siihen mukavan mausteisen maun ja jos haluaa, voi lisätä karvasmanteliesanssiakin pienen lorauksen. Meillä ei yleensä esanssia ole laitettu, on makoisaa ilmankin sitä.
Leivonnaisista kannattaa tehdä pinnaltaan aika tasaisia, jotta kun ne kumotaan nurin, ne olisivat tasaisesti alustallaan. Näin ne ehkä muistuttavat eniten "aitoja" runebergin torttuja muodoltaan. Joskus meillä on kyllä tehty näitä kumoamattakin, ihan muffinssityylisesti, hillo ja kuorrutus vain päälle.
Sitten vain leipomaan ja hyvää Runebergin päivää!








                                                       Runebergin tortut (12 kpl)

                                                   150 g voita
                                                   1,5 dl makeutusjauhetta  tai 3 tl mak.nestettä
                                                   2 kananmunaa
                                                   2 tl piparkakkumaustetta
                                                   1 tl kardemummaa
                                                   3 dl mantelijauhetta
                                                   (0,5 dl mantelirouhetta)
                                                   2 tl leivinjauhetta
                                                   1,5 dl vispikermaa/ täysmaitoa
                                                    (karvasmanteliesanssia n. 4 ml)

                                                   Päälle:
                                                   St.Dalfours sokeritonta vadelmahilloa
                                                   Steviatomusokeria ja tilkka vettä

 Ensin vatkataan vähän pehmennyt voi ja makeutusjauhe  yhteen. Lisätään kananmunat. Sitten lisätään mausteet ja jauhot sekoitettuina toisiinsa ja kerma/maito (esanssi viimeisenä). Voidaan paistaa silikoni/paperivuuissa tai muffinssipellillä 200 asteessa n. 15-20 min.
Kun leivonnaiset ovat kunnolla jäähtyneet, ne varovasti kumotaan tarjoiluastiaan ja lisätään vadelmahillonökäre jokaiseen. Steviatomusokeriin lisätään pieni tilkka vettä, sekoitetaan hyvin ja levitetään kuorrutusta jokaiselle tortulle rengasmaisesti hillon ympärille.
                                                   










                                                 

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Siemenleipänen



Kun ravintosuositusten mukaankin sitä kuitua nyt pitää saada reilusti, niin  kyllä niitä kuidun lähteitä varmaan sitten pitää etsiä. Hetken haeskeltuani löysin  kuitupitoisen leipäsreseptin reseptikansioistani. Se on vanhasta Karppaaja- lehdestä tallennettu ja itse jonkin verran muokattu. Pidän tästä leipäsestä siksi, koska se rapeudeltaan muistuttaa lähes näkkileipää. Se on lähes tunnin uunissa miedolla lämmöllä, kuivuen näin ihanan rapsakaksi. Kokeiltu on, että leivinuunin lämmössäkin onnistuu mainiosti.
Muutaman kerran olen ottanut kasvissosekeittoa tehdessäni kasvisten keittoliemen (jossa siis kasvisliemijauhe mukana) talteen ja käyttänyt sitä leivän nesteenä. Tulee tosi hyvää, kun kasvisten maku ja kasvisliemessä oleva suola vielä maustavat leipää. Kasvislientähän voi pakastaakin, joten sitä voisi aina olla pakastimessa varalla.  Mutta vedellä ja ripauksella suolaa päästään myös maukkaaseen loppputulokseen.
Itse olen ihastunut auringonkukansiemeniin ja kurpitsansiemeniin, mutta kaikenlaisia siemeniä voi käyttää. Muutenkin jauhoja voi vaihdella maun mukaan; soijajauho, erilaiset hiutaleet, leseet, gluteenittomat jauhotkin käyvät.
Alkuperäisessä ohjeessa siemenleipää ehdoteltiin sillin ja kananmunan kaveriksi, ei varmaan hassumpaa sekään, mutta itse pidän tästä eniten aamupalaleipänä juuston ja kurkkuviipaleiden kera.







                                                     Siemenleipänen ( uunipellillinen)

                                                    1 dl tattarihiutaleita
                                                    1,5 dl auringonkukansiemeniä
                                                    1 dl kurpitsansiemeniä
                                                    1 dl sokerijuurikaskuitua (Fibrex)
                                                    3 tl psylliumjauhetta (Fiberhusk)
                                                    1 dl mantelijauhetta
                                                    1 dl oliiviöljyä
                                                    4-5 dl vettä/kasvisten keittolientä
                                                     0,5 tl suolaa

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Taikinan kuuluu olla tahmeaa. Anna seistä 10 minuuttia.
Nosta taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä pitsataikinan tavoin. Kasta kädet kylmään veteen, niin levitys onnistuu paremmin. Anna seistä jälleen 10 minuuttia.
Paista leipää 160-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Leipä on valmista kun se ruskistuu hieman reunoilta. Leikkaa paloiksi.




                                                   



torstai 16. tammikuuta 2014

Tammikuiset herkulliset liharuukut




Pakkasten paukkuessa tekee mieli tehdä leivinuunissa jotain uuniruokaa. Meillä on sellainen leivinuuni, jota ei tarvitse erikseen lämmittää, vaan aina takkaakin lämmitettäessä se on käyttövalmiina. Viikonloppuna sitten teimme liharuukkuja pitkästä aikaa. Olemme saaneet lahjaksi pienet ruukut joskus vuosia sitten, yhden hengen annoksiin sopivat. Toki tätä uuniruokaa voi tehdä isossa uunivuuassakin ihan yhtä hyvin.
 Ruukut ovat siitä mukavia tehdä, että niihin voi laittaa periaatteessa mitä vaan, mitä jääkaapista löytyy. Tähänkin ruokaan voi vaihdella kasviksia ihan maun mukaan, herkkusienetkin sopisivat hyvin mukaan. Meillä on aiemmin tehty  ainakin katkarapu-, kana-, herkkusieni-ja kalkkunaruukkuja, jokaista vähän eri reseptillä.
Pidimme ruukkuja leivinuunissa reilu pari tuntia, ehkä vähän liiankin pitkään. Vähän lyhyempikin aika saattaisi riittää, pinta tummui ehkä liikaa. Toisaalta lihahan vaatii aina pitkän kypsennysajan miedolla lämmöllä.






                                                             Lihaisat uuniruukut (4 heng.)

                                       n.1/2 kg naudan sisäpaistia
                                       1 purjo
                                       1 kesäkurpitsa
                                       6 valkosipulinkynttä
                                       2 sipulia
                                          voita
                                       1 prk ruokakermaa (2 dl)
                                          soijakastiketta
                                        1 tl suolaa
                                          mausteita: basilikaa, timjamia,chilijauhetta, paprikajauhetta
                                          Emmental-juustoraastetta

Viipaloi purjo ja pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit voissa paistinpannulla. Laita kuullotetut sipulit kulhoon. Kuutioi kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Lisää kesäkurpitsat sipulien seuraksi kulhoon ja sekoita. Mausta soijakastikkeeella. Kuutioi naudan sisäpaisti ja ruskista voissa paistinpannulla. Mausta suolalla, paprikajauheella ja chilijauheella. Kaada lihat lihanesteineen vihannesten joukkoon. Laita joukkoon basilikaa ja timjamia. Lusikoi liha-kasvissekoitusta ruukkuihin, jokaiseen yhtä paljon. Kaada päälle ruokakermaa, yhdestä purkista riittää jaettuna neljään ruukkuun.Ripottele ruukkujen pinnalle juustoraastetta. Paista leivinuunissa n.150 astetta 2 tuntia ( tai tavallisessa uunissa).
                                       
                                       


sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Leipänen




Näin juhlien jälkeen on mukava palata arkeen vaikka leipomalla leipää. Perusleipäohjeiden (vähähiilihydraattistenkin) pitäisi mielestäni olla hyviä, nopeita tehdä, ei kovin rasvaisia ja vain muutamista aineksista koostuvia. Yritin kovasti pelkistää alunperin Luontaislääkintäkeskuksen kautta saamaani reseptiä ja tuloksena oli Leipänen. Se on nopeasti pyöräytettävä ja helposti muunneltava rieskan tyyppinen leipä, johon sopii päälle juustot, kinkut ja muut lisukkeet. Yritin jättää juustoraasteen kokonaan pois, mutta pakkohan sitä nyt vähän oli laittaa. Ehkä seuraavalla kerralla laitan juustoraasteen tilalle porkkanaraastetta, näin saisi vielä terveellisempää leipää. Siemensekoituksia tai yrttejä muuntelemalla saa myös vaihtelua leivän makuun. Mulla sattui olemaan luomunokkosta kuivattuna, se kyllä muutamalla hyppysellisellä upposi kivasti taikinan joukkoon. Rasvoina olen käyttänyt vähärasvaista ruokakermaa ja öljyä, sulatettu voi tietty käy myös.





                                                          Leipänen (uunipellillinen)
                                       
                                                   3   kananmunaa
                                                   0,75-1 dl juustoraastetta
                                                   2 dl   ruokakermaa/vispikermaa
                                                   3-4 dl   vettä
                                                   0,5 dl   oliiviöljyä/sul.voita
                                                   1 dl    mantelijauhoa
                                                   0,5 dl  kookosjauhoa
                                                   1 dl   soijajauhoa
                                                   0,25-0,5 dl siemensekoitusta
                                                   0,5 dl  psylliumkuitua
                                                   1 tl   ruususuolaa
                                                          kuivattua luomunokkosta

Aloita rikkomalla kananmunat kulhoon. Lisää kananmunien joukkoon kerma, vesi ja juustoraaste ja sekoita käsivispilällä. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne kananmunaseoksen joukkoon. Sekoita käsivispilällä voimakkaasti. Jätä taikina vetäytymään 5-10 minuutiksi. Lisää öljy ja sekoita lusikalla taikina tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa 175 asteessa 25-30 min.


                                               
                                           


keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Mukavaa alkanutta Uutta Vuotta 2014!




Meillä vuosi vaihtui mukavissa merkeissä; hyvässä seurassa ja herkullisen ruuan parissa. Valokuvien ottaminen jäi kyllä ihan liian vähälle, taas kerran. Kuvia taitaa olla vain alkuillan kuohujuoman korkkaamisesta ja loppuillan "jälkiruuasta" eli Irish Coffeesta.
 Iltamme siis alkoi vieraidemme tarjoamalla kultahippuisella kuohujuomalla. Upeita 22 karaatin kultahippusia leijaili laseissa, aika ylellistä juomaa täytyy kyllä sanoa. Kuoharin nimeä en muista, mutta pikkuisen sitä kuvassakin näkyy. Oli vielä hyvän makuistakin juomaa.





Uudenvuodenaaton perinteinen ruoka meillä on ollut jo muutaman vuoden jauhelihatortillat. Se on nopeaa tarjottavaa ja onnistuu mukavasti yhdessä tehden. Meillä oli molempia tarjolla maissipohjaisia tacokuoria sekä perinteisiä vehnäjauhotortillalättyjä. Paistetun ja hyvin maustetun jauhelihan lisäkkeenä oli tietenkin; salaattia, tomaattia, kurkkua, tacokastiketta (sokeritonta Santa Maria Taco Saucea), Santa Marian guacamolea ja  juustoraastetta.
Jälkiruuaksi teimme Irish Coffeet, toisille viskillä ja toisille kylläkin ilman viskiä, maun mukaan. Sokerittomaan Irish Coffeen laitoimme lorauksen viskiä lasin pohjalle, sitten hyvää kahvia ja lopuksi makeutusaineella makeutettua kermavaahtoa päälle. Hyvin tuntui maistuvan kaikille!


Vuoden vaihtumista juhlistimme katselemalla upeita ilotulituksia, miten tänä vuonna olikin erityisen komeita raketteja. Tammikuu alkoi meillä pienellä yöpalalla eli nakeilla ja perunasalaatilla. Näin Uusi Vuosi 2014 oli toivotettu tervetulleeksi!






maanantai 23. joulukuuta 2013

Hyvää Joulua!










     Loistaa kuu ja illan tähti, 
   tontut ne hämyssä liikkeelle lähti.
  Minne vain kulkee tonttujen retki, 
   siellä on ilon ja riemun hetki. 

 Oikein Hyvää ja 
 Tunnelmallista Joulua Kaikille!